یکشنبه, 04 آذر 1403 14:08

محمد‌جواد قاسمی کارگر معدن طبس و اینستاگرامش

نوشتۀ: پیکان
Rate this item
(0 votes)
Write a comment

«سلامتی کارگرای معدن که با پای خودشون میرن زیر زمین ولی بالا اومدنشون با خداست.... شما روزا به عشق و حالید ولی ما سر کاریم… ما با هم فرق داریم

تا امروز 50 کارگر در فاجعه‌ی معدن معدنجوی طبس کشته شده‌اند. درباره‌ی نرخ بالای حوادث کار در ایران قبلاً مطالبی در سایت پیکان منتشر شده است. در گزارشی که راجع به فاجعه‌ی شهریور 1402 معدن طزره منتشر شد، به شرایط مرگبار کار در معادن نیز پرداختیم. فجایعی چون طزره و معدنجو دو علت اصلی دارند. علت اول شیوه‌ی اداره‌ی سرمایه‌دارانه‌ی بنگاه‌هاست که سود مالکین و سهامداران را بر هر چیز دیگر حتی جان انسان‌ها اولویت می‌دهد. این شیوه‌ی وحشیانه‌ی بهره‌کشی به ویژه در بنگاه‌هایی که مالک خصوصی دارند بیداد می‌کند.

علت دوم فقدان هر نوع نظارت بیرونی است که کارفرما را وادار به رعایت حداقلی از استانداردهای ایمنی در محیط کار کند. مسئول ایمنی کارگاه دستش زیر ساطور کارفرماست و اگر وظیفه‌شناس باشد ناچار است با کارفرما و عواملش دربیفتد و آماده‌ی اخراج باشد. دستگاه‌های دولتی مانند وزارت کار و وزارت صنعت و معدن موظف به بازرسی و نظارت بر شرایط ایمنی معادن هستند. اما دولتی که روزی چند مرتبه در برابر «بخش خصوصی» تا کمر خم می‌شود و خود را منت‌دار سرمایه‌داران می‌داند چطور می‌تواند مالکین هزاران معدن را مجبور به رعایت اصول ایمنی کند؟

در چنین شرایطی تأمین ایمنی کار -که جان کارگران به آن بسته است- تنها از عهده‌ی خود کارگران برمی‌آید. تنها نیرویی که می‌تواند کارفرمایان را وادار به رعایت اصول ایمنی کار کند، نیروی متحد کارگران در قالب تشکل‌های محیط کار است.

این مروری بود بر آنچه قبلاً در مطالب مختلف درباره‌ی حوادث کار و ایمنی کار آورده بودیم. اما در این نوشته می‌خواهیم با یکی از آن 50 کارگر عزیز که در معدن طبس قربانی شدند کمی بیشتر آشنا شویم. آیا او ویژگی خاصی دارد؟ خیر. او نیز کارگری است شبیه دیگر رفیقان خود و شبیه ده‌ها هزار کارگر معدن دیگر. بهانه‌ی این مطلب نیز همین است. می‌خواهیم صفحه‌ی اینستاگرام او را مرور کنیم و تلاش کنیم با نگاه به «پست‌ها» و «استوری»‌هایش طرحی از زندگی و خوشی‌ها و ناخوشی‌های یک کارگر معدن ترسیم کنیم.

نامش «محمد‌جواد قاسمی» بود. آی‌دی اینستاگرامش این است: javad.ghasemi.1376666. یعنی احتمالاً 27 سال سن داشته. محمد‌جواد متأهل بوده و یک دختر هفت ماهه داشته. چند عکس از دخترش را در یک پست و یک هایلایت گذاشته است. در بیوی صفحه‌اش هم نوشته «همه چیز از 25 بهمن شروع شد»؛ 25 بهمن روز تولد همین دختر است.

مثل بسیاری از کارگران اهل فوتبال بوده. یک هایلایت مفصل راجع به دربی صدم و قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر و سوپرجام سال 1402 دارد. در آخر این هایلایت فیلمی است کوتاه از خودش و شاید رفیقش در حال تماشای بازی سوپرجام، یک تلویزیون بزرگ در یک خانه‌ی ساده‌ی کوچک. خودش هم پا به توپ بوده، یک هایلایت دارد که در آن نتیجه‌ی یکی از بازی‌های جام نوروز روستای اصفهک را می‌بینیم. محمد‌جواد یک گل زده و تیمش 4 بر 3 برنده شده، با این حال زیر این استوری با فونت بزرگ به گلزنان تیم حریف ایوالله گفته.

یک پست دیگر هم در صفحه‌اش هست از گلی که تیم هندبال زغال‌سنگ طبس به تیم گیتی‌پسند اصفهان زده است. معلوم است که پست را به عشق برادرش -گلزن تیم زغال‌سنگ- گذاشته است. پشت دروازه‌ی تیم گیتی‌پسند اصفهان بنری هست که روی آن نوشته شده: «طبس پایتخت صنعت زغال‌سنگ ایران».

یک هایلایت دیگر هم گل دیگری از برادرش در یک بازی هندبال است و دیگری عکسی است از او و برادرش در کودکی، عنوان هایلایتش «نوستالژی» است. یک عکس هم از خانواده‌اش هست، خودش و برادرش در کنار پدر و مادر.

در صفحه‌ی محمد‌جواد یک کلیپ هست از سکانس عرق‌خوری «سید» و «قدرت» در فیلم گوزن‌ها با ترانه‌ای از مهستی؛ و کلیپی هم هست از یک مداحی مربوط به ماه محرم.

چند کلیپ مربوط به «معدنکاری» هم هست. یکی از آن‌ها مجموعه‌ای است از عکس‌هایی که خودش از رفقای کارگرش و محیط معدن گرفته، با موسیقی‌ای بسیار غمگین که برای چشم و گوش نا‌آشنا عجیب به نظر می‌رسد. متنی که زیر کلیپ نوشته این است: «سلامتی کارگرای معدن که با پای خودشون میرن زیر زمین ولی بالا اومدنشون با خداست».

کلیپ دیگر بریده‌فیلم‌های کوتاهی است که محمد‌جواد از رختکن معدن یا از چهره‌ی رفقایش گرفته. صدای روی کلیپ قطعه‌ای از انیمیشن «رنگو» است: «اونا رو می‌بینی آقای رنگو؟ اینجا زندگی سخته، خیلی سخت! می‌دونی روزها رو چطوری سپری می‌کنن؟ با امید…»

 https://www.instagram.com/javad.ghasemi.1376666/?utm_source=ig_embed&ig_rid=c3598111-1974-4d22-93c3-e80279b061b0

https://www.instagram.com/javad.ghasemi.1376666/?utm_source=ig_embed&ig_rid=fd08d934-be69-45e8-ae1d-dffd9876f66d

سه پست دیگر در اینستاگرام محمد‌جواد هست که به ما می‌گوید او فاصله‌اش با «آدم‌هایی که با او فرق دارند» را در چه چیزهایی می‌دیده است. یکی کلیپی است که با تصویری از رقص دختران کم سن و سال با ترانه‌ی «دافی» (شاید در یک جشن تولد) در یک خانه‌ی مجلل آغاز می‌شود. بعد تصویر پسری پای بازی قدیمی «کراش» با پلی‌استیشن 1 را می‌بینیم و هم‌زمان ترانه‌ای نسبتاً غمگین از «امید» در حال پخش است. محمد‌جواد زیر این کلیپ نوشته: «دهه نودیا کجا و ما کجا». در حالی که در مقایسه‌ی این دو تصویر، اولین چیزی که به چشم می‌آید ثروت در اولی و فقر در دومی است، محمد‌جواد فرق این دو را در تفاوت میان دو نسل دیده است.

پست دیگر باز هم یک نوع مقایسه است. این‌بار در ابتدای کلیپ تصویر چند دختر را می‌بینیم که پای میز بیلیارد یا در حیاط یک ویلا یا پای میزی لب به لب از غذا هستند. بالای این تصاویر یک نوشته‌ی ثابت هست: «دخترا با 5 میلیون درآمد». بعد تصویر محمد‌جواد را می‌بینیم که کنار سفره‌ای نشسته، نان خشک را در لیوان آب می‌زند و می‌خورد. زیر این یکی نوشته: «منی که 20 میلیون حقوقمه». تفاوت این دو هم تصویر هم در چشم ما تفاوت ثروت و فقر است اما محمد‌جواد فرق این دو را در تفاوت دو سبک زندگی یا دو نوع مصرف دیده است.

پست سوم اما با دو پست دیگر متفاوت است. اینجا محمد‌جواد در محیط کار از دست سیاه و ذغالی‌اش فیلم گرفته. دستش را دو سه بار باز و بسته می‌کند و در همان حال می‌گوید: «شما روزا به عشق و حالید ولی ما سر کاریم… ما با هم فرق داریم

ما می‌دانیم که تفاوت در همین بود، محمد‌جواد هم اگر زنده می‌ماند می‌دانست که تنها تفاوت در همین بود.

 

 

برگرفته از سایت پیکان

Last modified on یکشنبه, 04 آذر 1403 15:07
Write comments...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

سایر مطالب این دسته: « از مهندس و از دستمزد ۵ میلیونی

کنفرانس مؤسس

  • 50 سال مبارزه بر سر مارکسیسم 1932-1883 (قسمت سوم)
    از موضع تئوری مارکسیستیِ بحران و فروپاشی، این امر از ابتدا از نظر گروسمن مسلم است که برای پرولتاریا انتظار تقدیرگرایانه فروپاشیِ خود به خود ، بدون آن که فعالانه در آن دخالت کند؛ قابل طرح نیست. رژیم های کهنه…
  • حزب پرولتاریا
    حزب وظایف خود را تنها به شرطی می تواند ایفا کند که خود تجسم نظم و سازمان باشد، وقتی که خود بخش سازمانیابی شدۀ پرولتاریا باشد. در غیر این صورت نمی تواند ادعایی برای به دست گرفتن رهبری توده های…
  • اتحادیه ها و شوراها
    رابطۀ بین اتحادیه و شورا باید به موقعیتی منجر شود که غلبه بر قانونمندی و [سازماندهی] تعرض طبقۀ کارگر در مساعدترین لحظه را برای این طبقه امکانپذیر سازد. در لحظه ای که طبقۀ کارگر به آن حداقلی از تدارکات لازم…
  • دربارۀ اوضاع جهانی - 14: یک پیمان تجاری ارزشمند
    یک رویکرد مشترک EU-US می تواند بر تجارت در سراسر جهان تأثیر گذار باشد. روشی که استانداردها، از جمله مقررات سلامتی و بهداشتی و صدور مجوز صادرات در بازارهای دیگر را نیز تسهیل میکند. به خصوص مناطقی که هنوز تحت…
  • 50 سال مبارزه بر سر مارکسیسم 1932-1883 (قسمت دوم)
    همان طور که رزا لوکزامبورگ تاکید نموده است، "فروپاشی جامعه بورژوایی، سنگ بنای سوسیالیسم علمی است". اهمیت بزرگ تاریخی کتاب رزالوکزامبورگ در این جاست: که او در تقابلی آگاهانه با تلاش انحرافی نئو هارمونیست ها، به اندیشه ی بنیادین "کاپیتال"…

صد سال پس از انقلاب اکتبر

کنفرانس اول

هنر و ادبیات

ادامه...

صدا و تصویر