یادداشت اول: روزی روزگاری در فلسطین اشغالی
روزگاری در فلسطین طوفانی در گرفت بس مهیب. چندی گنهکار خدای جنگ را به ستوه آورده بودند. پس خدای جنگ بیتعلل به پا خواست. خوفناکتر و ویرانگرتر از همیشه. نقاب شب بر چهره داشت و هنگام گذار ابرها را تکه میکرد و از ریشهایش رگبار آتش میبارید. پس بی درنگ روانه شد و هرچه سر راهش بود را در هم کوبید و ویران ساخت. کودکان را تکه تکه کرد و زنان را. و هر اردوگاهی را قتلگاهی نمود. خدای جنگ بسیار خشمگین بود. اشباحی علیه اش شوریده بودند. اشباحی برآمده از پیکرها و اجزای اندامهای در خاک و خون غلتیده و زیر آوار مانده. اشباحی که چشم آدمیزاد را توان دیدنشان نیست و چشمان خدای جنگ نیز. از دل زمین بر می آمدند و از تمام طرف توی چشم و گوشهای این هیولا نیزه فرو میکردند. و خدای جنگ با هر نیزه بیشتر به خشم می آمد و جویی بزرگتر از خون راه می انداخت. با هر نیزه بیشتر از سایه اش گریزان میشد. و با هر نیزه ی اشباح، ضربه ای چنان محکم مینواخت که انعکاسش پیکر خود را بیشتر متلاشی میساخت. آری، اشباح خدای جنگ را روانه باتلاق نمودند. و خدای جنگ هر چه بیشتر تقلا میکرد، بیشتر فرو میرفت، اما این تمام قصه نبود...
یادداشت دوم: اشباح در برابر هیولا
اسکات ریتر افسر ارشد سابق آمریکا و تحلیلگر نظامی بعد از عملیات ۷ اکتبر عنوان میکند: «کاری که حماس انجام داد یکی از برجستهترین شاهکارهای نظامی در تاریخ مدرن است. اینکه اول از همه قادر به برنامهریزی عملیات بودهاند، بدون اینکه توسط اسرائیلیها شناسایی شوند. میشود گفت تقریباً معجزه بود. هر ۱۰ دقیقه از هر متر از غزه، اسرائیل دادهها و تصاویر را جمع آوری کرده و به یک پایگاه داده کامپیوتری غول پیکر ارسال میکند. آنها علاوه بر داشتن جاسوس مکالمات تلفن، پیامهای متنی و حتی ایمیلها را کنترل میکنند. اسرائیل در این مورد لاف زد!حماس، فلسطینیها و حزب الله احمق نیستند. آنها از باهوشترین افراد کره زمین هستند. به محض اینکه متوجه شدند اسرائیل فرایند تفکر را به هوش مصنوعی واگذار کرده است، یک سری اطلاعات مصنوعی ایجاد کردند که هوش مصنوعی را فریب داد!»
به اینها باید عملیات حفر تونلهای تو در تو به طول حدود پانصد کیلومتر را در شرایطی افزود که در نوار غزه حمل حتی یک بیل توسط صهیونیستها رصد میشود. اما این بخشی از عملیات سایبری مبارزان فلسطینی در طوفان اخیر بود.
گنبد آهنین بعنوان سیستم دفاعی هوایی سیار و پیشرفته از سه بخش تشکیل شده است. رادار، مرکز فرماندهی و آتشبار. بخش اول وظیفه اش شناسایی پرتابه ها و ارسال اطلاعات مسیر پرواز به بخش دوم است. بخش دوم به عنوان مغز این سیستم، با محاسبه سرعت و برد و محل اصابت راکتها و بطور خلاصه سنجش شدت تهدیدها به جزء سوم فرمان شلیک یا عدم شلیک را صادر میکند. طوفان الاقصی یکبار دیگر نشان داد که مهم نیست این سیستم چه اندازه پیشرفته است و چه درصدی از خطا دارد. اتفاقا برعکس. نشان داد که این جبهه متهاجم است که درجه خطای سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی را در میدان عملیات تعیین میکنند. اگر همزمان چندین راکت با یک درجه تهدید به سمت آن شلیک شوند، اصابت یکی از آنها به محل و گذشتن از این سامانه دفاعی را نمیتوان پای خطای ماشین گذاشت. ۷ اکتبر زمانی بود برای نابودی بخش عظیمی از سرمایه نظامی طرف دیگر جبهه. نیروهای مقاومت با چشمانی باز و گوشهای تیز نبرد اوکراین را دنبال کرده اند. و از روسیها آموختند که چگونه حریف را ناچار کنند، موشکهای ۵۰هزار دلاری را خرج پرتابه های دست ساز و راکتهای ارزان قیمت نمایند. و این هدفی بود که فلسطینیها دنبال کردند مطابق آمارها در ۷ اکتبر قریب به ۵۰۰۰ راکت از سوی مبارزان فلسطینی نه تنها با هدف اصابت به محل استقرار دشمن بلکه بیش از آن گذاشتن هزینه های بسیار گزاف بر دستان آنان بود. بی تابی سران آمریکایی در تصویب کمکهای نقدی ۱۴ میلیارد دلاری باید گواهی بر این باشد. اگر از خطای پرتابگرهای دو طرف حبهه صرفنظر کنیم که مسلما باید در طرف فلسطینی بیشتر باشد، در ۷ اکتبر، هر راکت چند ۱۰ دلاری حماس معادل بود با اصابت به دشمن و یا هزینه ۵۰هزار دلاری برای صهیونیستها. اینها را جمع بزنید با هزینه های سرسام آور باتریهای گنبد آهنین. به گفته خود مقامات اسرائیلی، هر آتشبار ۵۰ میلیون دلار قیمت دارد. خواهیم دید که این حمع بستنها هنوز ادامه دارد.
ادامه حملات سایبری مربوط میشود به جنبه ای مهمتر و خطرناکتر نه تنها برای صهیونیستها بلکه برای تمام متحدین نظامی، اقتصادی و ایدئولوژیکی آنها. گزارش هک کردن بیش از ۱۱ ترابایت اطلاعات و اسنادی محرمانه و فوق محرمانه از سوی حماس که در مدت یکسال رصد کامل تمامی سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی نیروهای مسلح و موساد را بدست آمده اند.
اکنون حماس نه تنها جزیی ترین اطلاعات را از تمامی افسران و کادرهای نظامی و سرویسهای امنیتی در اختیار دارد، و از تمام ایمیل ها و پیامهای رد و بدل شده و برنامه و خوابهایی که برای فلسطینیان میدیدند، آگاه است بلکه با حذف آنها از سیستمهای دولت اسرائیل، بخش عظیم دولت الکترونیک را عملا از کار انداخته است. میتوان حدس زد که دولت اسرائیل اکنون حتی از تاریخ تولد شهروندان خود اطلاعاتی در دست ندارد. تمام آنها باد هوا شد و رفت. و زیربنای تمام سیستم بوروکراتیک صهیونیستها از کار افتاد.
شرکت اختاپوس که وظیفه ساخت فضاهای ابری و تامین امنیت سایبری رادارها را برعهده داشت اکنون هک شده است. و این خسارتی غیر قابل جبران نه تنها برای رادارهای داخلی اسرائیل بلکه برای تمامی افزارآلات و نرم افزارهای هوشمندی است که اسرائیل با برخی دولتهای عربی و کشورهایی چون قزاقستان و آذربایجان بر سر فروش آنها مدتهاست قرارداد بسته است. تنها دولت آمریکا، یک و نیم میلیارد دلار را در برنامه گنبد آهنین سرمایهگذاری کرده است. این کشورها نه تنها پولشان را در آب ریخته اند بلکه به تعبیری با دستان خود آتش را به خانه برده اند! اقتصاد اسرائیل که بیش از هر چیز در گرو افزارآلات نظامی و امنیتی بود، قطعا فلج شد. افشای این اسناد از سوی حماس را باید از این منظر نگریست.
با این همه آیا جای تعجب دارد اگر کسی احتمال دهد اختلال در گند آهنین، در پنجم نوامبر و پرتاب موشک به سمت تل آویو، توسط این سامانه از سر اتفاق نبوده است؟
بدون شک یکی از دستاوردهایی که این جنگ از زمان شروع تا به کنون، نه تنها برای نیروهای مقاومت فلسطینی بلکه برای تمام زحمتکشان و کارگران و آزاده خواهان جهان داشت، به زانو درآمدن ماشینها به عنوان مخلوق انسان، در برابر خلاقیت قابل ستایش انسان بود. آنها ماشینها را ویران نکردند، آنها تنها جبهه دشمن را نیز در یک حوزه بسیار تاثیر گذار در جنگ خلع سلاح نکردند، آنها ماشینها را به خدمت خود و در راستای اهداف خود به خدمت گرفتند. مطابق شواهد تا کنونی، در یک طرف جبهه اشباحی را داریم که با نقشهای حساب شده وارد نبرد شدهاند. هم تاکتیک دارند و هم استراتژی. با قاطعیت و خونسردی عمل میکنند و اجازه ندارند بیگدار به آب بزنند. در طرف دیگر جبهه یک هیولای خشمگین، زخمی و گیج شده داریم فرو رفته در باتلاق.
حمید سلطانزاده
۱۵ آبان ۱۴۰۲
۶ نوامبر ۲۰۲۳