معاملهگری در تالار معاملات بورس. در حال حاضر به نظر میرسد «خرسها»* دست بالا را دارند.
توضیح:
گزارش کوتاه زیر را رفیق شهاب م. ترجمه کرده است. درج گزارش به جهت اطلاعات موجود در آن است و به معنای تأیید مواضع تحلیلی نویسنده نیست.
تحریریه سایت
بازارهای سهام در سراسر جهان در حال سقوط هستند. ژاپن بزرگترین سقوط خود را در 37 سال گذشته ثبت میکند و DAX نیز در حال سقوط است. نگرانیها در مورد وضعیت اقتصاد به سرعت در حال افزایش است - همانطور که خطرات سیاسی نیز افزایش مییابند.
اولین ناظران در حال حاضر از "دوشنبه سیاه 2.0" صحبت میکنند. کنایهای از سقوط بازار سهام در سال 1987. این اتفاق مدتها پیش رخ داد، اما این هفته نیز با لرزهای در بازارهای سهام جهانی آغاز شد - و چه زلزلهای بود. بازارها در سراسر جهان در حال فروپاشی هستند.
ژاپن اولین قربانی است. شاخص اصلی «نیکی 225» 12.4 درصد سقوط کرد - این بزرگترین افت روزانهی بورس ژاپن در 37 سال گذشته است. سایر بازارهای آسیایی نیز کاهش ارزش سهام خود را تجربه میکنند. معاملات در بورس اوراق بهادار ترکیه روز دوشنبه دو بار به دلیل کاهش شدید قیمتها با دخالت مدیران بورس متوقف شد.
هفته گذشته پرتلاطم به پایان رسید. دوشنبه به همین منوال ادامه داشت. این بار رمزارزها مانند «بیت کوین» به ویژه تحت تأثیر قرار میگیرند. قیمت به طور موقت بیش از 20 درصد یا 10000 یورو کاهش یافته است. بازار سهام آلمان نیز گرفتار این تنش نزولی شده است. در اواسط روز، داکس به پایینترین سطح خود از فوریه رسیده بود. تنها در ماه اوت، با سه روز معاملاتی تا کنون، داکس هفت درصد از ارزش خود را از دست داده است. حداقل: در مقایسه با زلزله بازار سهام ژاپن، این مقدار تنزل هنوز نسبتاً متوسط محسوب میشود.
زلزله بازار سهام: رکود جهانی گسترش می یابد
زیانهای اقتصادی در سطح جهانی در طول روز افزایش یافت: سرمایهگذاران اکنون توجه خود را به ایالات متحده معطوف کردهاند. بورس در آنجا ابتدا در ساعات بعدازظهر به وقت آلمان باز میشود. پس از باز شدن بازار سهام، شاخص پیشرو داوجونز حدود 2.8 درصد سقوط کرد. شاخص S&P 500 - شاخص 500 شرکت بزرگ ایالات متحده - حتی با شدت بیشتری سقوط کر طوری که نرخ آن در ساعات بعد از ظهر بیش از چهار درصد منفی شده بود.
تا کنون، عمدتاً سهام شرکتهای فناوری بودهاند که به بازارهای سهام رونق دادهاند. اما آنها اکنون آنها نیز تسلیم شدهاند: قیمت سهام اَپِل، سازنده آیفون بیش از ده درصد کاهش یافته است. البته در این مورد خاص، چه بسا به عملکرد سرمایهگذار یزرگ آمریکایی «وارن بافت» ارتباط داشته باشد زیرا این پیرمرد 93 ساله جایگاه اپل را به میزان قابل توجهی کاهش داده و نیمی از سهام آن را فروخته است. نتیجه: کاهش قیمت. اخیراً سهام سازندهی مطرح تراشههای الکترونیکی، «انویدیا» نیز در عرض یک ماه تقریباً 30 درصد کاهش یافته است. تنها در هفته گذشته، این شرکت یک تریلیون دلار از ارزش خود را از دست داد. برای مقایسه باید یادآور شویم که این رقم معادل نصف ارزش کل شاخص DAX است!
اما آنجا واقعاً چه خبر شده؟ چرا بازارها به طور ناگهانی در در سطحی گسترده سقوط می کنند؟ و وحشت از کجا می آید؟
در ایالات متحده نگرانی در مورد رکود اقتصادی در حال افزایش است
پاسخ به آن کاملاً ساده نیست. زیرا هیچ دلیل منفردی وجود ندارد. بلکه دلایل متعددی همزمان نقش دارند که اکنون برآیند اثر آنها منجر به این حرکت نزولی شده است.
پیش از همه: ایالات متحده اخیراً آمار اقتصادی و بازار کار ضعیفی را گزارش کرده است. ایالات متحده همچنان برای رشد اقتصاد جهانی حیاتی است. اگر ایالات متحده شکست بخورد، باعث وحشت در بازار سهام میشود. علاوه بر این، این کشور در سال جاری رئیس جمهور جدیدی را انتخاب میکند و دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه میتواند از وجود یک بحران اقتصادی منتفع شود - و سپس در زمان ریاست جمهوری یک دوره حمایتی با تعرفههای تنبیهی را اجرا کند.
از سوی دیگر، در ژاپن، افزایش ارزش پول ملی، ین، است که نرخهای سهام را به قهقرا میبرد. بانک مرکزی توکیو اخیراً مسیر سیاست پولی خود را تغییر داده و برای اولین بار در 17 سال گذشته نرخ بهره را افزایش داده است. این در ابتدا خبر خوبی برای شرکتهای ژاپنیِ صادراتمحور نیست، زیرا محصولات آنها در نتیجه بالارفتن نرخ برابری «ین» در بازار جهانی گران میشوند، امری که خود میتواند سبب افزایش بیشتر نرخ بهره باشد - و چشم انداز سودآوری شرکتها را تیره و تار کند.
دلیل دیگر افت بازار سهام: آیا تبلیغات گزافه گویانه هوش مصنوعی به پایان رسیده است؟
اخیراً، سهام حول موضوعِ پرهیاهوی «هوش مصنوعی» باعث رشد بورسها و الهام بخشیدن و به پرواز درآمدنِ تخیل سرمایهگذاران شده است. در مدت زمان بسیار کوتاهی، سهام شرکت فنآور «انویدیا» به معنای واقعی کلمه منفجر شد. مدتی است که صداهای هشداری شنیده میشود، اما بازارهای مالی حساب ویژهای روی تداوم این «داستان موفقیت» باز کردهاند. حالا اما، به نظر میرسد اینجا همه چیز در حال سستشدن است. انویدیا اخیراً اعلام کرده که باید عرضه تراشههای جدید هوش مصنوعی را به تعویق بیندازد.
شاید فکر کنید تا اینجا هیچ چیز غیرعادی نبوده است. اما در بازار سهام نیز عنصر روانی نقش زیادی دارد. و در حال حاضر بازارها هر نشانهای از ضعف را که مشاهده میکنند قیمتها را به شدت کاهش میدهند.
خطر جنگ بر بازارها سنگینی می کند
این تنش روانی احتمالاً به وضعیت سیاسی نیز مربوط میشود. آیا ممکن است بین اسرائیل و ایران جنگی رخ دهد؟ آیا چین از فرصت فرضی برای حمله به تایوان استفاده میکند؟ برق تیغهی شمشیرهای آخته چشمان را خیره کردهاند. البته این وضعیت میتواند به سرعت بحرانی شود و چنین سناریویی برای اقتصاد جهانی سمی مهلک خواهد بود. تایوان یک مکان بنیادی بسیار مهم در تولید تراشههای نیمهرسانا است. فرقی نمیکند در گوشیهای هوشمند، رایانهها یا اتومبیلها: تقریباً هیچ چیز بدون تراشههای نیمهرسانا کار نمیکند. همه اینها نگرانیهایی است که بازارهای سهام را تحت فشار قرار میدهد.
نگاهی به شاخص «داکس» نشان میدهد که سالیان پیشِ رو ممکن است دوران نامطلوبی باشد. این شاخص اخیراً به زیر خط میانگین 200 روزهی خود رسیده است. این خط اطلاعاتی در مورد روند و گرایش بلندمدت در بازار سهام ارائه میدهد. قیمتهای سهام افزایش مییابد یا کاهش؟ در حال حاضر عوامل زیادی به نفع یک بازار نزولی شهادت میدهند -و این در حالیست که با ادامهی بیوقفهی کاهش قیمتهای سهام مواجه هستیم. در این سالِ 2024 بازارهای سهام میتوانند آشفتهتر هم بشوند.
فابین هارتمن
ترجمه شهاب م.
* در فرهنگ اصطلاحات بورس، بازار «خرسی» که به معنای کاهشی و نزولی است، برعکس بازار «گاوی» است که صعودی میباشد. وقتی بازار خرسی است، قیمتها به طور پایدار و پیوسته رو به کاهش میگذارند، در حدی که در یک دوره کوتاه دو ماهه حتی بیش از 20 درصد ارزش خود را از کف میدهند.
تندیسهای سمبلیک خرس و گاو مقابل ورودی بازار بورس فرانکفورت
برگردان در تاریخ: سه شنبه 6 اوت 2024 برابر با 16 مرداد 1403
تاریخ انتشار اصل مقاله: سه شنبه 6 اوت 2024
لینک منبع:
https://web.de/magazine/wirtschaft/rote-zahlen-weltweit-boerse-angst-39971790