بررسی جوانب مختلف تحولات بسیار مهم هفتهها و روزهای اخیر نبرد اوکراین فرصتی دیگر میطلبد که شاید در روزهای آتی بتوان بدان پرداخت. در اینجا همین اندازه میتوان گفت که این تحولات دو سوی کاملاً واگرا و متناقض را به نمایش گذاشته اند. در یک سو تحولات میدانی که تماماً حکایت از به پایان رسیدن توان مقاومت ارتش اوکراین-ناتو در جبهه های نبرد دارند و از سوی دیگر تحولات رسانه ای غرب که تماماً جهتی مخالف را نشان میدهند و بر اساس آن پیروزی اوکراین اکنون دیگر حتمی است و پوتین باید خود را برای حضور در تریبونال بینالمللی جنایتکاران جنگی آماده کند. به جزئیات در فرصتی دیگر خواهیم پرداخت. اما نگاهی به اوج این نمایش پروپاگاندیستی، سفر زلنسکی به آمریکا، لازم است.
پرداختن به سخنرانی زلنسکی البته جز اتلاف وقت چیز دیگری نیست. تنها میتوان گفت که او تا آخرین دم هم نقش خود را بازی میکند و تا کنون هم نشان داده است که در اجرای این نقش مهارت کافی برگرفته از سابقه حرفهای خویش به عنوان یک دلقک مبتذل را به کار گرفته است. آنچه مهم است این است که حتی در آمریکای موعود نیز شواهد از نزدیک شدن روزگار این دلقک به پایان حکایت می کنند. هم استقبال کنگره تحت زعامت عجوزه دمکرات، پلوسی، از این «قهرمان دمکراسی» و هم سخنان رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با زلنسکی تردیدی در این باقی نمیگذارند که دوران خوش این دلقک به پایان رسیده است.
نمایندگان کنگره البته چه در آغاز و هنگام ورود زلنسکی و چه در خلال سخنرانی وی بارها با کف زدنهای طولانی و ایستاده شور وشعف خود را از این لحظات شیرین تجدید حیات دمکراسی ابراز داشتند. اما مهم این بود که حتی در این لانه توطئه و فساد نیز استقبال از این قهرمان قادر نشده بود تمام نمایندگان را جمع کند. سخنرانی زلنسکی در برابر سالنی انجام شد که بخشا خالی بود. رسانهها نوشتند که بسیاری از نمایندگان جمهوریخواه در سخنرانی حضور نیافتند و از این هم بدتر، بخشی از نمایندگان حتی حاضر نشده بودند که از تعطیلات کریسمس خویش صرفنظر کنند و در این سخنرانی تاریخ ساز قهرمان حضور بیابند. آنها ترجیح دادند دنبال بوقلمون برای شب کریسمس بروند. جاذبه بوقلمون بیشتر از زلنسکی بود.
اما از این هم مهمتر، و بسیار مهم تر، اظهارات بایدن در کنفرانس مطبوعاتی ای بود که تنها با حضور چهار خبرنگار سوگلی برگزار شد. به این اظهارات در پاسخ به یک خبرنگار اوکراینی نگاه کنید که پرسیده بود چرا غرب همه چیزهای مورد نیاز را در اختیار اوکراین قرار نمیدهد و بایدن پاسخ داد:
«آمریکا کمک عظیمی برای تأمین امنیت اوکراین در اختیار گذاشت. حتی قبل از این که تخاصمات در ماه فوریه شدت یابند. ما هر آن چیزی را که اوکراین برای دفاع از خود بدان نیاز داشت در اختیار آن قرار دادیم». وی از تانکها و زرهپوش ها و توپخانه ها و مهماتی نام برد که واشنگتن و ناتو در اختیار اوکراین قرار دادند. اما این مقدمهای بود برای اصل اظهارات: «از این بیشتر میتوانست به درهم شکستن ناتو و اروپا و بقیه دنیا منجر شود». وی ادامه داد که «صدها ساعت» زمان برای متقاعد کردن متحدین آمریکا در اکناف دنیا برای کمک به اوکراین صرف کرده است اما با وارد شدن به یک درگیری مستقیم با روسیه «یک جنگ جهانی سوم را نمی خواهند» تا سپس با این اظهارات به اتمام برساند که «تا همینجا هم زیادی حرف زده ام».
بوی الرحمن نمی آید؟
30 آذر 1401
21 دسامبر 2022